Sporstopper med signal

Har du spørgsmål angående forbilledet for din modeljernbane, så stil dem i dette forum.
Besvar
Søren
Lokomotivfører
Indlæg: 4263
Tilmeldt: 30 jul 2011, 08:36
Digital: Ja
Scale: H0 - 2-rail
Skinnesystem: Trix C og hvad der giver mening
Geografisk sted: Malling
Kontakt:

Sporstopper med signal

Indlæg af Søren » 08 aug 2018, 08:31

Hejsa

Her kommer et lynkursus i at forstå betydningen af en tysk sporstopper og dens signalværdi.
7389_prellbock_sh0.JPG
Alle kender den klassiske Märklin sporstopper med det lille lysende signal. Det er en sjov gimmick at have stående på sin modeljernbane.

Men har den nogen gang på jord?

Ja! Det har den faktisk. I Tyskland findes der forskellige signaler, som kan sidde på en sporstopper, afhængig af sporstopperens betydning for driften af stationen.

Märklins sporstopper har monteret signalet Sh 0. Det er svarende til en sporspærre som permanent signalerer stop. Da man, af åbenlyse årsager, ikke kan passere en sporstopper, så er tavlen permanent indstillet til stop.

Sh 0 kan være indikeret ved en tavle eller ved et lysende signal som på Märklins sporstopper. Sidste er nu mere sjælden. Sh 0 betyder "Halt! Fahrverbot" (Stop! Køreforbud).
Prellbock_im_Bahnhof_Fridingen_(2018).jpg
Sporstopper ved Fridingen station. Foto: Wikipedia.

Sporstoppere med Sh 0 ses ofte på stikspor, hvor ingen togveje fører hen. En togvej er her defineret ved vejen fra indkørselssignalet til stop. Sporstopperen med Sh 0 befinder sig på f.eks. en rist eller et læssespor. Den befinder sig aldrig som en del af en togvej.

Hvis sporstopperen er afslutningen på en togvej benyttes tavlen Sh 2. Tavlen er kendetegnet ved en rød aflang firkant omkranset af en hvid ramme. Hvis tavlen er svær at se om natten monteres et enkelt rødt lys over tavlen.

Her er Sh 2 monteret på sporstopperne for enden af perronen på München Hbf:
sporstopper_muenchen.jpg
Sporstopper på München Hbf.
Indkørsel mod sporstopperen sker med 30 km/t. Dette kan være indikeret ved indkørselssignalet i form af en hastighedsviser (Zs 3) eller senere på togvejen. Hvis der er langt fra indkørselssignalet til stop, vil det typisk være tilladt at fortsætte med en højere hastighed. Hastighedsviseren vil her være monteret senere på togvejen.

På modeljernbanen er der selvfølgelig frit slag, men hvis du vil være lidt mere prototypisk korrekt:
Går din sporvej går fra indkørselssignalet ind i et stikspor, skal din sporstopper have monteret en Sh 2 tavle. Alternativt kan du peppe sporstopperen med en rød diode.

Udstyret ved sporstopperen afslører meget om en stations udformning, så nu kan du bedre tolke layoutet af de stationer du møder på din tur til Tyskland. :-)
Med venlig hilsen
Søren

2-skinne med CS3 Plus, tysk forbillede IV, V og VI

Besvar