Lima MZ 1407 DC ombygget til Märklin tre-skinne drift

Her kan du debattere og stille spørgsmål til alt om elektronik og digitaldrift på modeljernbanen. Skal du have hjælp til en dekoder eller driller signalet? Stil dit spørsmål her.
vectra
Stationsforstander
Indlæg: 78
Tilmeldt: 15 maj 2015, 11:45
Digital: Ja
Scale: H0 - 3-rail
Skinnesystem: Märklin M
Geografisk sted: Tisvildeleje

Lima MZ 1407 DC ombygget til Märklin tre-skinne drift

Indlæg af vectra »

Gode ideer efterlyses !

Af nostalgiske grunde har jeg anskaffet mig en gammel Lima MZ 1407, der oprindeligt er bygget til to-skinne DC drift. Planen var / er at ombygge den til Märklin tre-skinne digital drift.
Og JA, jeg ved godt, at Lokotivet kaldes et skod lokomotiv, som burde placeres i en vitrine i stedet for på skinner, men "nostalgi er jo ikke hvad det har været" :D

Det burde være let: Motoren er med permanent magnet, så der skal bare en slæbesko på løbeboggien, en ESU dekoder i og den rette programmering til dekoderen, der passer til Fleischmann rundmotor.

Udstyr: CS2 med seneste opdatering

Decoder ESU Lokpilot 3.0 M4 (fra overskudskassen), opdateret med seneste firmware.

Omprogrammeret på LOKprogrammer. Virker fint på ESUs motortester.

Tilsluttet på programmerings sporet fra CS2

Så langt så godt. Problemet er blot, at når jeg tilslutter decoderen vhja det otte-benede stik til lokomotivet, sætter det på rullefeltet, så sker der kun det, at CS2'eren korrekt finder mfx dekoderen og intet andet. Ingen reaktion fra motoren, hverken forlæns eller baglæns.

Motoren har været adskilt, renset, smurt og kører fint med et 9-volt batteri tilkoblet.

Der er monteret en ny kondensator mellem motorpolerne, drosselspole på hver tilledning til motoren og alle ledninger er testet for forbindelse med ohm-meter. Ingen utilsigtede stelforbindelser.

Som sagt er det et rent nostalgi projekt, så en evt udskiftning af motoren til fx SUSU er ikke aktuel

Jeg er løbet tør for ideer, så alle input vil blive modtaget med glæde og tak.

moppe
Lokomotivfører
Indlæg: 4488
Tilmeldt: 30 jul 2011, 12:22
Digital: Ja
Scale: H0 - 2-rail
Geografisk sted: Hammel
Kontakt:

Re: Lima MZ 1407 DC ombygget til Märklin tre-skinne drift

Indlæg af moppe »

Hvis du kobler ESU prøvestanden (med dekoder påmonteret) til din CS, kan du så køre med motoren på prøvestanden?

Klaus

vectra
Stationsforstander
Indlæg: 78
Tilmeldt: 15 maj 2015, 11:45
Digital: Ja
Scale: H0 - 3-rail
Skinnesystem: Märklin M
Geografisk sted: Tisvildeleje

Re: Lima MZ 1407 DC ombygget til Märklin tre-skinne drift

Indlæg af vectra »

Ja, da. Alt kører og lyser som forventet og programmeret. Det er det der undrer mig !
Dbh Torben aka Vectra

birkla
Stationsforstander
Indlæg: 71
Tilmeldt: 04 jan 2015, 18:56
Digital: Ja
Scale: H0 - 3-rail
Skinnesystem: Märklin C
Geografisk sted: Nakskov
Kontakt:

Re: Lima MZ 1407 DC ombygget til Märklin tre-skinne drift

Indlæg af birkla »

Det lyder som problemet ligger ved/i motoren. Jeg ville fjerne kondensatoren til en start, og så prøve om det giver en ændring. Prøv evt. at tage et billede af motoren og tilslutningerne, nogle gange siger et billede mere end ord.

Mvh Klaus
Nakskov

MIST Zealand

http://ullerslevlokalbane.blogspot.dk/

Märklin CS2, MS2 og ½0 :-)

pejft
Stationsforstander
Indlæg: 99
Tilmeldt: 01 feb 2016, 17:58
Digital: Ja
Scale: H0 - 3-rail
Skinnesystem: Märklin C
Kontakt:

Re: Lima MZ 1407 DC ombygget til Märklin tre-skinne drift

Indlæg af pejft »

  1. Har du set her: https://digitaltog.dk/wordpress/lima-ds ... c-digital/ ?

  2. Er der kul på motoren?

De bedste modeljernbanehilsener
Peter Topp Engelsted Jonasen

http://www.digitaltog.dk - http://www.kvv73.dk - http://www.jonasen.eu

moppe
Lokomotivfører
Indlæg: 4488
Tilmeldt: 30 jul 2011, 12:22
Digital: Ja
Scale: H0 - 2-rail
Geografisk sted: Hammel
Kontakt:

Re: Lima MZ 1407 DC ombygget til Märklin tre-skinne drift

Indlæg af moppe »

vectra skrev: 08 okt 2021, 14:37

Ja, da. Alt kører og lyser som forventet og programmeret. Det er det der undrer mig !

Det vi fik ud af det, er at dekoder er OK og at den fint arbejder sammen med CS.

Nu kan det kun være noget i selve lokomotivet der driller.
Her vil jeg give min navnebror Klaus ret:
Billeder……..

Tag billeder af din kabling, skarpe billeder i rimelig høj opløsning.

Klaus

vectra
Stationsforstander
Indlæg: 78
Tilmeldt: 15 maj 2015, 11:45
Digital: Ja
Scale: H0 - 3-rail
Skinnesystem: Märklin M
Geografisk sted: Tisvildeleje

Re: Lima MZ 1407 DC ombygget til Märklin tre-skinne drift

Indlæg af vectra »

Tak for de gode forslag.

Følgende er nu afprøvet:

  1. Byttet om på rød og sort ledning (vendt stik)
  2. Fjernet kondensatoren
  3. Fjernet begge drosselspoler
    Ingen af disse tiltag har løst problemet

ad 3. Hvis jeg sætter et 9 volt batteri direkte til det 8-benede hun stik med drosselspolerne fjernet (og uden dekoder) kører motoren.

Jeg har taget et par billeder både med og uden drosselspoler, og som sagt, intet har virket.
Giver det mening?

Vedhæftede filer
IMG_20211011_120522.jpg
IMG_20211011_115856.jpg
IMG_20211011_115806.jpg
IMG_20211011_115736.jpg
ptmadsen
Godsforvalter
Indlæg: 132
Tilmeldt: 12 aug 2011, 21:23
Digital: Ja
Scale: H0 - 2-rail
Geografisk sted: Haderslev

Re: Lima MZ 1407 DC ombygget til Märklin tre-skinne drift

Indlæg af ptmadsen »

vectra skrev:
Hej igen.

ad 3. Hvis jeg sætter et 9 volt batteri direkte til det 8-benede hun stik med drosselspolerne fjernet (og uden dekoder) kører motoren.

Giver det mening?

Hej!

Nej, det giver overhovedet ikke nogen mening, en elmotor kræver spænding for at rotere.

Så du får den lidt bagvendt i forhold til din tankegang. ???Hvilken spænding måler du imellem pin 4 og 8 på hun stikket.
Du mangler spænding / forbindelse fra din slæbesko og / eller hjul.

Venlig hilsen

Peter Madsen

Venlig hilsen
Peter Madsen

https://petermsgarage.blogspot.com/

moppe
Lokomotivfører
Indlæg: 4488
Tilmeldt: 30 jul 2011, 12:22
Digital: Ja
Scale: H0 - 2-rail
Geografisk sted: Hammel
Kontakt:

Re: Lima MZ 1407 DC ombygget til Märklin tre-skinne drift

Indlæg af moppe »

vectra skrev: 11 okt 2021, 12:39

Følgende er nu afprøvet:

  1. Byttet om på rød og sort ledning (vendt stik)
  2. Fjernet kondensatoren
  3. Fjernet begge drosselspoler
    Ingen af disse tiltag har løst problemet

Nu er det vidst på tide at vi tager en omgang seriøs fejlfinding.....

Først tager du dekoderen, slutter den til ding ESU prøvestand og forbinder tilledningerne fra prøvestanden til din CS.
Finder CS dekoderen og kan du køre med motoren?

Nej = dekoder og CS er ikke længere "venner" (det tager vi op, hvis det er problemet).

Ja = vi søger videre:
Afmonter det 8 polede huntstik fra lokomotivet, forbind det til klemmerne/terminalerne på din ESU prøvestand (rød = track1, sort = track2, orange = motor 1, grå = motor 2). Sæt dekoderen i det nu løsthængende hunstik. Forbind tilledningerne fra prøvestanden til din CS.
Finder CS dekoderen og kan du køre med motoren?

Nej = der er noget galt med hunstikket og/eller ledningerne (det tager vi op, hvis det er problemet).

Ja = vi søger videre:
Tag orange og grå ledning ud af klemmer/terminaler på ESU prøvestanden og forbind dem til motoren på dit lokomotiv.
Finder CS dekoderen og kan den køre med motoren?

Nej = motor og dekoder er ikke gode venner (det tager vi op, hvis det er problemet).

Ja = vi søger videre:
Forbind den røde og sorte ledning til henholdsvis midterleder og yderskinne på din bane
Finder CS dekoderen og kan den køre med motoren?

Ja = der er noget tosset i strømoptaget i LIMA lokomotivet (det tager vi op, hvis det er problemet).

Nej = start forfra......

Klaus

vectra
Stationsforstander
Indlæg: 78
Tilmeldt: 15 maj 2015, 11:45
Digital: Ja
Scale: H0 - 3-rail
Skinnesystem: Märklin M
Geografisk sted: Tisvildeleje

Re: Lima MZ 1407 DC ombygget til Märklin tre-skinne drift

Indlæg af vectra »

Jeg har vist været udsat for det, der kaldes "den perfekte storm !"

Da jeg her til formiddag gennemgik ledninger, stik og forbindelser for 17.gang (?) opdagede jeg, at:

  1. Stikket i CS2 til programmerings sporet havde dårlig forbindelse

  2. Det 8-benede han-stik på dekoderen havde dårlig forbindelse til prøvestanden OG

  3. Den røde ledning fra slæbeskoen var knækket INDEN I isolationen

Nu er disse forhold udbedret og der er strøm på lokomotivet. Det kan køre, om end ikke godt, så næste skridt bliver optimering af motorvariablene.

Herfra skal lyde en STOR TAK for alle de modtagne forslag til alle jer, der har fulgt mine udfordringer.

Hvor er det dejligt, at der findes et forum som dette :)

/vectra

Besvar