Første kig på Märklin Mobile Station WLAN

Her kan du debattere og stille spørgsmål til alt om elektronik og digitaldrift på modeljernbanen. Skal du have hjælp til en dekoder eller driller signalet? Stil dit spørsmål her.
Besvar
Søren
Lokomotivfører
Indlæg: 5137
Tilmeldt: 30 jul 2011, 08:36
Digital: Ja
Scale: H0 - 2-rail
Skinnesystem: Flex
Geografisk sted: Malling
Kontakt:

Første kig på Märklin Mobile Station WLAN

Indlæg af Søren »

Hejsa

I dag landede Mobile Station WLAN i min postkasse. I dette indlæg vil jeg beskrive opsætningen med en skinneboks.

P_20230908_143901.jpg

I kassen med Mobile Station WLAN får du:

  • Mobile Station WLAN
  • En brugervejledning (tysk og engelsk)
  • En holder til at klistre bag på MS WLAN. Holderen gør det nemmere at gå med din Mobile Station WLAN i hånden. Det er valgfrit om du vil montere den.

OBS! Batterier medfølger IKKE. I miljøets navn skal du selv sørge for dine batterier. De kan med fordel være genopladelige. Du skal bruge 4 stk. AAA batterier.

I kassen med WLAN boksen får du:

  • WLAN Boks
  • En brugervejledning (tysk og engelsk)
P_20230908_144037.jpg

Opsætning af WLAN boks

Du sætter WLAN boksen til en Mobile Station indgang på din eksisterende skinneboks (60116).

P_20230908_144534.jpg

Herefter sætter du batterierne i din Mobile Station WLAN. Du skruer bagdækslet af med en skruetrækker og sætter batterierne. Skru dækslet på igen.

Tænd din Mobile Station WLAN ved at holde STOP-tasten inde i mere end 1 sekund ind til du ser skærmen tænde.

Forbindelse til WLAN Boks

Første gang du tænder din Mobile Station WLAN skal den forbinde til enten din WLAN Boks eller dit Wi-Fi. Sidstnævnte skal du bruge hvis du har en CS3 eller en CS2. Du kan forbinde ved at vælge dit Wi-Fi på menuen på Mobile Station WLAN. Det kan dog være lidt besværligt at indtaste adgangskoden hvis den er lang og kompleks.

P_20230908_150004.jpg

Guide til opsætning

En meget nemmere måde er, at forbinde din smartphone (eller pc) til din Mobile Station WLAN. Når din Mobile Station WLAN ikke er forbundet til et netværk, så vil den selv oprette et som du kan forbinde til. Find netværket via Wi-Fi menuen på din telefon og log på.

WLAN navn er "msw-***". * er et fortløbende nummer og forskelligt for hver Mobile Station WLAN. Koden er fast: maerklin160. Hint! Som du kan se, så står navnet på WLAN, samt adgangskode på skærmen på din MS WLAN.

Når du er forbundet skal du åbne en webbrowser (f.eks. Google Chrome) og forbinde til din Mobile Station WLAN. Adressen er fast: 192.168.1.1. Du indtaster adressen i browserens adressefelt. Browseren vil klage sig over, at forbindelsen ikke er sikker, det er normalt for WLAN boks, og du skal forbinde trods advarsler.

Du bliver nu mødt af en opsætningsguide, som hjælper dig med at forbinde til enten din WLAN Boks eller dit Wi-Fi. Følg guiden på skærmen.

Screenshot_20230908-151108303.jpg

Vælg knappen "Starten".

Screenshot_20230908-151122373.jpg

Vælg netværket med navn "Märklin WLAN Box ....". Vælg knappen "Auswählen".

Screenshot_20230908-151132995.jpg

Indtast adgangskoden "maerklin160". Vælg knappen "Verbinden".

Screenshot_20230908-151141625.jpg

Hvis alt går godt bliver du mødt af en bekræftelse der fortæller at alt er forbundet. Hvis du har brugt guiden til at forbinde til dit Wi-Fi (og altså ikke WLAN boksen) skal du nu vælge din Central Station på skærmen på din MS WLAN.

Brug af Mobile Station WLAN

Så snart din MS WLAN er forbundet til din WLAN boks, fungerer den som en ganske almindelig Mobile Station. Du betjener den præcis som du er vandt til. Derfor vil du også finde at brugervejledningen udelukkende beskæftiger sig med at få sat batterier i, oprettet forbindelse osv.

Betjeningen i hverdagen er præcis den samme som altid, og du kan her benytte manualen til en alm. Mobile Station, hvis du kommer i tvivl om noget.

OBS! Hvis du oplever at der ikke er nogen lokomotiver tilgængelige, når du har sat din MS WLAN til. Din MS WLAN har, meget sandsynligt, et lavere serienummer end din MS 2. Derfor vil du opleve at den overtager master rollen, når du sætter den til et anlæg med en eksisterende MS 2 med kabel. Det kan godt forvirre, men check serienummeret på dine Mobile Station (det gør du under MS2 info menuen). Du skal derfor lade dine lokomotiver melde til igen på din MS WLAN.

WLAN boks yderligere information

Nødstop

Du kan se status på nødstoppet på din WLAN boks. Den har en nødstop-knap som lyser rød når nødstoppet er aktivt...

P_20230908_151513.jpg

...og grønt når det ikke er.

P_20230908_151519.jpg

Nødstoppet kan aktiveres/deaktiveres ved et tryk på den lille knap, alternativt ved at trykke på STOP-tasten på din Mobile Station WLAN eller en anden Mobile Station.

Opsætning af WLAN boks

Din WLAN boks opretter et Wi-Fi som du kan forbinde til med din smartphone eller pc. Her kan du indtaste adressen 192.168.160.1 i en webbrowser (f.eks. Google Chrome) og foretage forskellige opsætninger af din WLAN boks.

Du kan:

  • Ændre Wi-Fi navn og adgangskode, samt kommunikationskanal. Sidstnævnte kan være nødvendig hvis der er forstyrrelser fra andre Wi-Fi i nærheden.
  • Ændre adresserne der skal styres af en tilsluttet IR håndkontrol. Du kan her ændre både protokol (MM og DCC) samt adressen.

Tip! En IR håndkontrol kan styre ét lokomotiv, men supporterer fire adresser. Det betyder at du kan sætte op til fire IR håndkontroller til din WLAN boks, som hver kan styre ét lokomotiv. Udover frontlyset, kan en IR håndkontrol aktivere de fire første funktioner på lokomotivet.

Screenshot_20230908-153510391.jpg

IR håndkontrollen kommer med forskellige startsæt og kan altså benyttes med en WLAN boks. Det kræver ikke en Mobile Station WLAN at benytte en IR håndkontrol med en WLAN boks. En IR håndkontrol er på ingen måde perfekt, eller funktionsrig, men den er en mulighed, hvis du har en liggende - og det er jo bare dejligt.

P_20230908_153521.jpg

Det var de indledende informationer. Hvis du har spørgsmål, som ikke er dækket af ovenstående, eller brug for afklaring, så spørg endelig. Ellers ses vi måske ude i landet, og så er du også velkommen til at spørge der. 👍💪

Jeg er desuden i Göppingen til IMA og Märklin Tage fra d. 15 - 17 september. Jeg svarer gerne på spørgsmål hvis du render ind i mig.

Med venlig hilsen
Søren

2-skinne med CS3 Plus, tysk forbillede IV, V og VI | https://railway.zone/

moppe
Lokomotivfører
Indlæg: 4378
Tilmeldt: 30 jul 2011, 12:22
Digital: Ja
Scale: H0 - 2-rail
Geografisk sted: Hammel
Kontakt:

Re: Første kig på Märklin Mobile Station WLAN

Indlæg af moppe »

Det er cool at de har indbygget IR interface, så man kan genbruge "joysticket".

Klaus

Søren
Lokomotivfører
Indlæg: 5137
Tilmeldt: 30 jul 2011, 08:36
Digital: Ja
Scale: H0 - 2-rail
Skinnesystem: Flex
Geografisk sted: Malling
Kontakt:

Re: Første kig på Märklin Mobile Station WLAN

Indlæg af Søren »

Opdatering Jeg har rettet informationen om antal IR-håndkontroller. Det er muligt at sætte op til fire IR håndkontroller til en WLAN boks.

Med venlig hilsen
Søren

2-skinne med CS3 Plus, tysk forbillede IV, V og VI | https://railway.zone/

Besvar