Märklin Digital: Sådan fungerer Märklin Digital

Her kan du debattere og stille spørgsmål til alt om elektronik og digitaldrift på modeljernbanen. Skal du have hjælp til en dekoder eller driller signalet? Stil dit spørsmål her.
Søren
Lokomotivfører
Indlæg: 5230
Tilmeldt: 30 jul 2011, 08:36
Digital: Ja
Scale: H0 - 2-rail
Skinnesystem: Flex
Geografisk sted: Malling
Kontakt:

Märklin Digital: Sådan fungerer Märklin Digital

Indlæg af Søren »

OBS! Denne artikel drejer sig om CS2 (60213, 60214, 60215). Vær opmærksom på at der kan være forskelle til den aktuelle digitalstyring fra Märklin. Hvis du er i tvivl om noget, så spørg endelig løs.

Artiklen er sidst opdateret d. 21-06-2020.


Sådan fungerer Märklin Digital

Hermed et forsøg på at give overblik over Märklin Digital. Der er ofte spørgsmål om emnet, og det er måske lidt svært at hitte ud af.

Først og fremmest: Glem alt om gamle enheder, Delta, 6021 og alt det andet, som måske nok er billigt på eBay, men du får hvad du betaler for: Gammelt udstyr. Jeg har udeladt dem af denne forklaring, da du ganske vist kan få det til at fungere, men det mudrer billedet og forståelsen af systemet. For det er faktisk et meget simpelt system.

Dette indlæg omhandler Märklin Digital systemet med Central Station 2 som omdrejningspunkt, samt mobilstationer, boostere, linkmoduler, terminaler osv. Der er sidenhen kommet nyere modeller, så min anbefaling er at du kigger på dem i stedet, hvis du skal starte fra bunden.

Overblik

Märklin Digital består groft sagt af fem komponenter (udeladt er dekodere, da de jo kan komme fra mange andre producenter):

  • GFP, kommandofortolker. Indbygget i Central Station 2, booster, tilslutningboks #60112 (Spor 1) og #60113(H0 og N)
  • Terminal med stik til udvidelse af bussen (#60125 el. #60122 "MS II Hub")
  • Central Station 2 (#60215, #60214, #60213) (Forskellen på de tre varenumre er hardwarerevisioner. Der er ingen funktionsmæssige forskelle.)
  • Mobile Station 2 (#60653 / #66950, Trix)
  • Booster (60174 og 60175)

Kort fortalt

Med Central Station 2
Du forbinder terminalerne (#60125) til hinanden i en lang kæde, startende med din Central Station 2. Du kan bruge et eller flere forlængerkabler mellem terminalerne. Alle andre enheder, Mobile Station, Booster, ekstra Central Station 2'ere osv. forbindes til stik på terminalerne. Jo flere terminaler, jo mere fleksibilitet.

Tip! Hvis du ikke ønsker at starte med en kæde af terminaler, kan du slutte op til 2 mobilstationer, én ekstra Central Station og én booster direkte til din Central Station 2.

Her er et overblik. Kæden er markeret med grøn og kan blive op til 100 meter lang. Du kan tilslutte alle de terminaler du har brug for.

Märklin Digital Systemarkitektur ved Central Station 2
Märklin Digital Systemarkitektur ved Central Station 2

Med tilslutningsboks 60112 (Spor 1) eller 60113 (H0 og N)
Du kan slutte op til 2 mobilstationer til tilslutningboksen uden yderligere enheder. Hvis du ønsker flere mobilstationer kan du tilslutte en MS II Hub (#60122) til din tilslutningsboks. En MS II Hub har yderligere tilslutninger for 5 mobilstationer. Du kan slutte 2 MS II Hubs til en tilslutningsboks og dermed få op til 10 mobilstationer på dit system.

Bemærk: Hvis du senere ønsker at udvide dit system med en Central Station 2, vil centralstationen erstatte tilslutningsboksen, og du skal udskifte dine to MS II Hub med terminaler (#60125).

Märklin Digital Systemarkitektur ved tilslutningsboks 60112 (Spor 1) og 60113 (H0 og N)
Märklin Digital Systemarkitektur ved tilslutningsboks 60112 (Spor 1) og 60113 (H0 og N)

Så enkelt er det, sæt strøm til og vær glad for dit tog. :-)

Længere fortalt

Bus
Märklin Digital arbejder med en såkaldt bus. Dine terminaler (#60125 og #60122 "MS II Hub") er den fysiske del af bussen. Du tilslutter alle styreenheder, boostere, oversættermoduler til andre digitalsystemer, tilbagemeldingsmoduler osv. til stik på terminalerne og dermed til bussen. Bussen kan udvides med yderligere tilslutninger for styreenheder, boostere osv. Hvor mange, afhænger af, hvad udgangspunktet for din bus er.

Hvis udgangspunktet er en Central Station 2 har du alle mulighederne. Bussen kan udvides med terminaler (#60125), som du kan sætte rundt omkring på anlægget. Til en terminal kan du tilslutte mobilstationer, boostere og andre kommende enheder.

Hvis udgangspunktet er en tilslutningsboks (den lille grå kasse du kobler til sporet) kan du kun tilslutte mobilstationer. Med en MS II Hub, kan du udvide bussen med op til 10 tilslutninger for mobilstationer. Der er som sådan ikke forskelle på de to udgangspunkter, men MS II Hubben har blot ikke de stik der skal til for at udvide den yderligere. Du kan heller ikke tilslutte boostere. Se tilslutningboksen som den billige udgave af systemet. Du kan altid senere udvide med en Central Station 2, du skal blot udskifte dine MS II Hub med terminaler og din tilslutningboks bliver erstattet af din Central Station.

Bussen kan blive op til 100 meter lang. Bussen omtales også som CAN-bus, eller det lækre tyske ord: Hauptleitung (min personlige favorit).

GFP
GFP = Gleis Format Prozessor. Märklin Digital kan ikke fungere uden en GFP. Det er i al sin simpelhed en tolk, der oversætter kommandoer fra styreenheder på bussen til et sprog toget og tilbehøret kan forstå. I Märklin Digital er det DCC, MFX eller MM (Motorola). Reelt set bør du kun koncentrere dig om DCC eller MFX. MM er gammelt og eksisterer kun for bagudkompatibilitet.

GFP'en sidder altid mellem din bus og dit spor. GFP'en er ofte at kende som den lille boks du sætter ved sporet, hvis du kun har en mobilstation. Hvis du har en Central Station 2 er GFP'en bygget ind i centralstationens kasse. Det er samme hardware, og den benytter samme software. Når du opdaterer softwaren i din mobilstation eller din centralstation vil den også opdatere din GFP. En booster indeholder også en GFP.

Der kan kun være en GFP per strømkreds.

Typiske påstande omkring Märklin Digital

Herunder har jeg samlet en række påstande, som du typisk hører når du spørger ind til Märklin Digital.

Märklin Digital virker kun med Märklin produkter!

Forkert. Märklin Digital virker med alle produkter, store som små, 3-skinne som 2-skinne.

Det giver ikke mening at bruge Märklin Digital til 2-skinne-drift!

Forkert. Strømmen er ligeglad med om den kommer op i midten af sporet eller den ene side. Märklin Digital snakker DCC, så selvfølgelig kan du bruge det med dine 2-skinne-lokomotiver.

Märklin Digital er lukket og kun Märklin ved hvordan det virker

Forkert. Märklin Digital er fuldt dokumenteret, og du kan hente hele protokolspecifikationen fra deres hjemmeside. Alternativt læse den i hjælpefilen til Central Station 2. Modsat f.eks. EcOS Link fra ESU, som ingen ved hvordan virker. Eller Lenz RS-tilbagemeldingen som ingen ved hvordan virker.

Man kan ikke tage mobilstationen ud mens anlægget har strøm

Forkert. Du kan tage mobilstationen ud og flytte den til andre stik på anlægget uden at ødelægge noget. Mobilstationen opdaterer dog ikke sin viden når den får strøm igen, her skal du kalde dit tog op for opdateret information. Det kan være upraktisk, hvis du "følger" dit tog rundt på anlægget. Det kan dog lade sig gøre. I dette tilfælde er f.eks. Lenz smartere, da den automatisk spørger sin "GFP" om status på toget.

Man kan ikke blande Trix Mobile Station 2 og Märklin Mobile Station 2

Forkert. Trix Mobile Station 2 og Märklin Mobile Station 2 er en og samme enhed. Forskellen er, at den ene har en grøn knap, hvor den anden har en rød.

Den sorte Mobile Station hedder Mobile Station 3.

MEGET forkert. Den sorte Mobile Station er den samme som den grå Mobile Station 2, den er bare sort. Der er ingen forskel på de to, ud over farven. Den er sort fordi den skal passe med det ny sorte design på digitalkomponenterne. Det er stadig en Mobile Station 2.

Jeg håber dette giver en smule afklaring - og måske lidt forvirring. :-) Hvis du er forvirret, så spørg løs. :-)

Med venlig hilsen
Søren

2-skinne med CS3 Plus, tysk forbillede IV, V og VI | https://railway.zone/

bygger01
Lokomotivfører
Indlæg: 1530
Tilmeldt: 10 aug 2011, 07:57
Digital: Ja
Scale: H0 - 3-rail
Skinnesystem: Märklin K
Geografisk sted: Herning

Re: Hvordan fungerer det lige med Märklin Digital

Indlæg af bygger01 »

Hvilken produktivitet .......

Flot !

Jørgen Steff. fra Herning
H0 / AC / Digital med CS3+ / K skinner / ca. Epoke III / og ikke kun DK ( p. gr. af dampen ).

jhcn
Lokomotivfører
Indlæg: 287
Tilmeldt: 31 aug 2011, 09:16
Digital: Ja
Scale: H0 - 3-rail
Skinnesystem: Märklin C
Geografisk sted: Lystrup, nord for Århus

Re: Hvordan fungerer det lige med Märklin Digital

Indlæg af jhcn »

Flot arbejde, Søren

Respekt for at du gerne deler ud af din viden på denne måde!

Mange tak for det!!
Henrik

Kører digitalt med en CS2, 3-skinne, mest epoke IV-V, helst dansk + lidt tysk. Mangler plads - og penge - til en opstillet bane...
Søren
Lokomotivfører
Indlæg: 5230
Tilmeldt: 30 jul 2011, 08:36
Digital: Ja
Scale: H0 - 2-rail
Skinnesystem: Flex
Geografisk sted: Malling
Kontakt:

Re: Hvordan fungerer det lige med Märklin Digital

Indlæg af Søren »

Tak for de venlige ord. :-)

Jeg har opdateret indlægget med et diagram over systemet med tilslutningsboks 60112 (Spor 1) og 60113 (H0 og N) i stedet for Central Station 2. Derudover er teksten forbedret.

Med venlig hilsen
Søren

2-skinne med CS3 Plus, tysk forbillede IV, V og VI | https://railway.zone/

Søren
Lokomotivfører
Indlæg: 5230
Tilmeldt: 30 jul 2011, 08:36
Digital: Ja
Scale: H0 - 2-rail
Skinnesystem: Flex
Geografisk sted: Malling
Kontakt:

Re: Hvordan fungerer det lige med Märklin Digital

Indlæg af Søren »

Her er lige lidt opdateringer til tråden nu da alle produkterne er ankommet.

#60822 "Universal forsyningsenhed" er den boks som, tilsluttet netdel #66361, forsyner dekoderne m83, m84 og k83 med strøm og digital signal.
Det fungerer sådan at man forbinder dekoderne i en kæde via stikket på siden af dekoderen. #60822 indeholder en choker, en kondensator og en komponent der lukker ned ved overbelastning. Derudover modtager den digital signalet fra digitalbussen. Når enheden er forbundet til de to inputs, "klipser" man blot dekodere i en kæde efter den. Dekoderen skal ikke selv forsynes med strøm eller digitalsignal, det hele kommer gennem stikket på siden af boksen. Det gør det væsentligt nemmere at forsyne mange dekodere.

#60883 S88 Link er den boks som tilsluttes til CAN-bussen og dermed bliver udgangspunkt for en S88 tilbagemeldingsbus. Du kan have flere S88 Link sat til dit anlæg, så du slipper for at trække mange kabler rundt på dit anlæg. Ét enkelt hovedkabel til både Mobile Station, Boostere og nu også tilbagemelding er nok.

Med venlig hilsen
Søren

2-skinne med CS3 Plus, tysk forbillede IV, V og VI | https://railway.zone/

ErikL
Lokomotivfører
Indlæg: 520
Tilmeldt: 12 feb 2015, 19:45
Digital: Ja
Scale: N
Skinnesystem: Minitrix

Re: Hvordan fungerer det lige med Märklin Digital

Indlæg af ErikL »

Ser rigtig godt ud, det var der faktisk mange producenter der kunne lære af.

Godt skrevet/forklaret.

Mvh Erik
-----------------------------
Mini TRIX
Z21 + Digikeijs tilbagemeldinger mm. Qdecoder til signaler.
TrainController Gold

Søren
Lokomotivfører
Indlæg: 5230
Tilmeldt: 30 jul 2011, 08:36
Digital: Ja
Scale: H0 - 2-rail
Skinnesystem: Flex
Geografisk sted: Malling
Kontakt:

Re: Hvordan fungerer det lige med Märklin Digital

Indlæg af Søren »

Opdateret med et par rettelser, da nye komponenter er kommet til siden (S88 LINK #60883 og Universalforsyning #60822).

Med venlig hilsen
Søren

2-skinne med CS3 Plus, tysk forbillede IV, V og VI | https://railway.zone/

jemic
Trafikelev
Indlæg: 1
Tilmeldt: 11 dec 2015, 12:09
Digital: Nej
Scale: H0 - 3-rail
Skinnesystem: Märklin C

Re: Hvordan fungerer det lige med Märklin Digital

Indlæg af jemic »

Meget fin artikel der hurtigt satte et par ting på plads - tak for det!

Et enkelts spørgsmål: Understøtter Märklin Digital Z21, eller er der mulighed for at styre vha en tablet eller smartphone (her tænkes både på iPhone og Android)

Mvh - Jemic
Søren
Lokomotivfører
Indlæg: 5230
Tilmeldt: 30 jul 2011, 08:36
Digital: Ja
Scale: H0 - 2-rail
Skinnesystem: Flex
Geografisk sted: Malling
Kontakt:

Re: Hvordan fungerer det lige med Märklin Digital

Indlæg af Søren »

jemic skrev:Et enkelts spørgsmål: Understøtter Märklin Digital Z21, eller er der mulighed for at styre vha en tablet eller smartphone (her tænkes både på iPhone og Android)
Du behøver ikke en Z21 for at bruge iPad, iPhone eller Android.

Du kan installere Märklins app på både iOS og Android og styre din modeljernbane derfra. Appen forbinder til Central Station 2 og får alle sine informationer derfra. Derved kan du også tilslutte flere enheder (endda blandet iOS og Android) og bruge dem til styring af modeljernbanen. Når din Central Station 2 er forbundet til dit hjemmenetværk, vil din enhed selv opdage at der er en Central Station til stede og forbinde til den.

Fra appen kan du styre sportavler, tog osv.

Derudover kan du downloade Central Station 2 softwaren til Windows og OS X og lave din computer om til en Central Station 2, og derved få, hvad der svarer til, en ekstra Central Station 2. Har du flere computere, kan du koble flere til. Computeren fungerer som en Central Station 2 i slavetilstand.

Forudsætningen for det hele er selvfølgelig at du har en rigtig Central Station 2. Hvis du kommer på Århus-kanten, så skal jeg gerne give en demo af setuppet.

Märklin Mobile Station i Google Play Store: https://play.google.com/store/apps/deta ... ilestation
Märklin Main Station i Google Play Store: https://play.google.com/store/apps/deta ... ainstation
Märklin Mobile Station i Apple Store: https://itunes.apple.com/dk/app/mobile- ... 24304?mt=8
Märklin Main Station i Apple Store: https://itunes.apple.com/us/app/main-st ... 92141?mt=8

Märklin Central Station 2 på Windows og OS X: http://www.maerklin.de/de/service/software-updates/ (Under afsnit 3.)

Med venlig hilsen
Søren

2-skinne med CS3 Plus, tysk forbillede IV, V og VI | https://railway.zone/

moppe
Lokomotivfører
Indlæg: 4480
Tilmeldt: 30 jul 2011, 12:22
Digital: Ja
Scale: H0 - 2-rail
Geografisk sted: Hammel
Kontakt:

Re: Hvordan fungerer det lige med Märklin Digital

Indlæg af moppe »

jemic skrev:Et enkelts spørgsmål: Understøtter Märklin Digital Z21
Sørens svar er ret fyldestgørende, men jeg vil lige tilføje et par ting.

Z21 er en digitalstation. Den er milevidt fra Märklin digital, skal man sammenligne kan man sige af Z21 er en avanceret GFP med ekstra tilslutninger.
Til Z21 hører en app, der kan bruges til at styre Z21, som "taler" den netværksprotokol (det "sprog") som Z21 taler. Märklin Digital taler et andet "sprog", derfor passer Z21 app'en ikke til Märklins systemer, det gør derimod de apps der er skrevet til Märklin Digital.

Klaus (med en sort Z21 i samlingen)
Besvar