Benyt din Märklin IR håndkontrol med WLAN boks (60117)

Her kan du debattere og stille spørgsmål til alt om elektronik og digitaldrift på modeljernbanen. Skal du have hjælp til en dekoder eller driller signalet? Stil dit spørsmål her.
Besvar
Søren
Lokomotivfører
Indlæg: 5217
Tilmeldt: 30 jul 2011, 08:36
Digital: Ja
Scale: H0 - 2-rail
Skinnesystem: Flex
Geografisk sted: Malling
Kontakt:

Benyt din Märklin IR håndkontrol med WLAN boks (60117)

Indlæg af Søren »

Hvis du har en Märklin Mobile Station og en IR håndkontrol fra et startsæt, så er det nu muligt at kombinere de to.

Det gør du med WLAN boksen (60117). WLAN boksen gør det muligt at oversætte IR-signalerne fra håndkontrollen til CAN-bussen og dermed kan skinneboksen (60116) bringes til at understøtte IR håndkontrollen.

OBS! Følgende kræver IKKE en Mobile Station WLAN. Det kræver kun en WLAN boks, en IR håndkontrol og selvfølgelig en eksisterende skinneboks. Det er teknisk set ikke nødvendigt med en kablet Mobile Station, men du har måske brug for en, hvis skal justere på lokomotivets indstillinger. Så jeg vil anbefale at have en Mobile Station med kabel.

IR håndkontrol

Märklins IR håndkontrol er en grå infrarød styring som leveres med startsæt. Den er meget simpel, men stadig særdeles interessant, hvis du kun skal styre ét lokomotiv. I sin oprindelige udgave er det givet på forhånd, hvilke adresser den kan styre, men med WLAN boksen kan du nu konfigurere dette.

Øverst har håndkontrollen fem knapper til styring af frontlyset, samt funktioner 1 - 4 på lokomotivet. Nederst har den en knap til nødstop og en knap til retningsskift.

P_20230909_095432.jpg

Hvis du vender håndkontrollen om, så har den en knap til skift af adresse. Du kan vælge mellem adresse "1 - 4", men vær opmærksom på, at 1 - 4 kun repræsenterer de faktiske adresser som er konfigureret i din WLAN boks.

P_20230909_095402.jpg

Skubber du joysticket fremad accelererer toget, trækker du joysticket tilbage vil toget taget farten af. Holder du joysticket tilbage længe nok, vil toget standse helt.

Konfiguration af WLAN boksen

Når du tilslutter din WLAN boks til din skinneboks (60116), så opretter WLAN boksen et lille Wi-Fi. Hvis du forbinder til det, kan du konfigurere hvilke adresser din håndkontroller skal styre.

  1. Forbind til WLAN boksens Wi-Fi, som du vil forbinde til et hvilket som helst andet Wi-Fi med f.eks. din smartphone. Navnet er entydigt og koden er fast: maerklin160
  2. På konfigurationssiden kan du vælge mellem tre menupunkter. Det første menupunkt er adresserne på håndkontrolleren. Vælg det, og angiv de ønskede adresser og vælg protokol. Den foreslår selv DCC, men du kan skifte det til MM.
    Screenshot_20230908-153510391.jpg
  3. Gem indstillingerne og du kan nu køre med dine tog.

Bemærk! Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at styre mfx lokomotiver med håndkontrolleren. Funktionen er endnu ikke aktiveret.

Tip til kørsel med lokomotiver

Håndkontrollerens joystick har ikke mange nuancer når det kommer til finfølsom styring af toget. Derfor kan du med fordel ændre hastighedstabellen i dit lokomotiv til at kompensere for dette. Har du adgang til en CS3 (eller CS2) er dette meget nemt, rediger lokomotivet og vælg en eksponentiel accelerationskurve. I eksemplet herunder har jeg valgt indstillingen "meget eksponentiel".

Har du ikke adgang til en CS3, kan du evt. spørge om din forhandler vil hjælpe dig.

hastighedstabel.png

Reducér herefter tophastigheden på lokomotivet til en tophastighed passende for dit anlæg.

skift_hastighed.png

Efter ændringen har du meget bedre kontrol over toget. Togets acceleration vil være afstemt, så det kompenserer for den "lidt grove" styring som håndkontrollen arbejder med. Du kan nu skubbe joysticket fremad, og toget vil accelerere lige så roligt, og aldrig ramme en tophastighed højere end du kan styre det.

Konklusion

Med en WLAN boks kan du bringe nyt liv til din aflagte IR-håndkontrol og få endnu et element til styring af dine tog.

Med venlig hilsen
Søren

2-skinne med CS3 Plus, tysk forbillede IV, V og VI | https://railway.zone/

Besvar